Składniki:
0,75 kg karkówki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
Pół strąka papryki zielonej
Pół strąka papryki czerwonej
Pół strąka papryki żółtej
3 pomidory
1 ząbek czosnku
Zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół cytryny
Sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Na tłuszczu obsmażyć mięso ze wszystkich stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić naczynie z mięsem i piec około 1 godziny.
Por oczyścić, umyć pokroić w krążki, umieścić na sicie i przelać gotującą wodą i osączyć. Paprykę oczyścić, wyciąć białe włókna, umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać,rozetrzeć z solą i połączyć z sokiem z cytryny i oliwą. Warzywa wymieszać, polać sosem. Mięso po wyjęciu z piekarnika ułożyć na warzywach.