Składniki:
1. 70 dag chudej wołowiny
2. 50 dag leśnych grzybów
3. 1 kilogram ziemniaków
4. 1 duża papryka
5. 3 cebule
6. 1 szklanka śmietany 30 %
7. 1 szklanka bulionu z kostki
8. 2 łyżki masła (może być olej)
9. 2 łyżki mąki pszennej
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i krótko opłukać pod bieżącą wodą, (aby nie nasiąkły), osączyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i dość grubo posiekać. W rondlu rozgrzać połowę masła (lub oleju), wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać grzyby i przez chwilę smażyć na dużym płomieniu mieszając, a następnie podlać bulionem i dusić około 10 minut.
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na plastry i lekko rozbić. Oprószyć po obu stronach mąką. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni i zrumienić na nim mięso.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry; paprykę oczyścić z pestek i białych włókienek, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
Mięso, ziemniaki i paprykę dodać do rondla z grzybami, doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać śmietanę i podawać od razu.