WOŁOWINA Z POMIDORAMI

0
233

Składniki:

0,60 kg wołowiny na bitki
1 puszka krojonych pomidorów
3 duże cebule
Szklanka białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą,świeżo zmielonym pieprzem oraz mąką.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. W dużym płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Włożyć plastry mięsa i lekko przesmażyć. Do rondla wlać z zalewą pomidory z puszki i białe wino. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, oraz bazylię i oregano.
Dusić pod przykryciem, co najmniej godzinę ( a właściwie aż mięso będzie dostatecznie miękkie). Podawać z makaronem albo kluskami śląskimi ewentualnie kopytkami.