Składniki:
1. 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
2. 1 jajko
3. 2 cebule
4. 2 ząbki czosnku
5. Przyprawa do mięsa wieprzowego
6. 1 bułka kajzerka
7. Olej
8. 10 dag pieczarek
9. 2 marchewki
10. 1 cukinia
11. Zielone części pietruszki, selera i pora
12. 2 łyżki posiekanego koperku
13. 1 łyżka śmietany
14. Puszka koncentratu pomidorowego
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Bulkę kajzerkę namoczyć i odcisnąć.
Jedną cebulę i ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek i koperek i doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Uformować ruloniki i usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce; pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki; cukinię umyć i pokroić w kosteczkę a pozostałą cebulę w piórka. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć a następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać zielone części warzyw, koncentrat i śmietanę i dokładnie wymieszać; do warzyw włożyć mięsne ruloniki i jeszcze przez chwilkę dusić.