Bitki z grzybami w bułce

0
156

Składniki:

1. 80 dag karkówki wieprzowej
2. Pół kilograma leśnych grzybów (podgrzybków, maślaków)
3. 2 cebule
4. 2 marchewki
5. Pół selera
6. 4 łyżki mąki pszennej
7. Pół szklanki śmietany 22 %
8. 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
9. 4 łyżki oleju
10. 4 wydrążone bułki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i oprószyć z e wszystkich stron mąką pszenną.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić: cebulę w niedużą kosteczkę; marchewkę i seler w drobne słupki.
Grzyby oczyścić, szybko przepłukać pod bieżącą wodą, (aby zbytnio nie nasiąkły), osuszyć i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać połowę oleju i zrumienić mięso po obu stronach. Przełożyć do rondelka. Pokrojone warzywa podsmażyć na reszcie oleju wraz z grzybami. Dodać do podsmażonego mięsa. Całość podlać niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem około pół godziny (do miękkości mięsa). Do potrawy dodać śmietanę i rozmaryn; doprawić do smaku solą i pieprzem i nałożyć do wydrążonych bułek. Podawać od razu.