Składniki:
1. 60 dag łopatki wieprzowej
2. 1 zielona papryka
3. 1 żółta papryka
4. 30 dag podgrzybków
5. 2 łyżki oleju
6. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 2 łyżki musztardy
9. 1 mały koncentrat pomidorowy
10. 1 szklanka śmietany
11. Suszony tymianek
12. 1 listek laurowy
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w plasterki. Papryki przekroić, usunąć pestki i białe włókienka, umyć i pokroić w paseczki. Olej rozgrzać na patelni i partiami obsmażyć mięso, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć grzyby. Grzyby oprószyć mąką, zamieszać, podsmażyć i dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem, dołożyć paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Wymieszać. Wszystko razem dusić około 20 minut. Pod koniec, (gdy mięso już będzie miękkie) dodać śmietanę.
Tak przyrządzony gulasz podawać z grubym makaronem.