Klopsiki w sosie grzybowym

0
116

Składniki:

Na klopsiki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego
2. 1 bułka kajzerka
3. Pół szklanki mleka
4. 3 łyżki mąki
5. 4 łyżki oliwy
6. 1 jajko
7. 4 łyżki startego żółtego sera
8. Zioła prowansalskie
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos:

1. 30 dag leśnych grzybów
2. 2 ząbki czosnku
3. 1 cebula
4. 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
5. 1 łyżka mąki
6. 2 łyżki oliwy
7. Kilka ziarenek ziela angielskiego
8. Pół szklanki śmietany

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać oczyszczone grzyby i przesmażyć około pięć minut mieszając, a następnie wlać bulion i przyprawić do smaku. Dusić pół godziny.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą kajzerkę, jajko i starty żółty ser, przyprawić i wyrobić gładką masę. Uformować klopsiki i usmażyć na oliwie. Usmażone włożyć do rondla z sosem grzybowym i dusić razem 15 minut. Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do potrawy; mocno podgrzać.
Podawać z surówką lub ziemniakami?