Żeberka po chińsku

0
217

Składniki:

1. 2 kilogramy wieprzowych żeberek
2. 3 łyżki sosu sojowego
3. 2 pomarańcze
4. 4 łyżki oleju słonecznikowego
5. 6 łyżek koncentratu pomidorowego
6. 2 łyżeczki miodu
7. 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
8. Kilka papryczek chili
9. 1 pęczek dymki
10. Kilka ziarenek czarnego i czerwonego pieprzu
11. Sól

Wykonanie:

Żeberka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do osolonego wrzątku wraz z ziarenkami pieprzu. Gotować około 45 minut.
Pomarańcze umyć, sparzyć i z jednej zetrzeć skórkę, a następnie z obu wycisnąć sok, wymieszać go z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, olejem, miodem, skórką pomarańczową. Dodać do sosu jedną pozbawioną pestek i drobno pokrojoną Papryczkę chili. Ugotowane żeberka osączyć z wody i gorące zanurzyć w marynacie. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ułożyć kawałki mięsa na blaszce do pieczenia i polać marynatą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić blaszkę z żeberkami i piec około dwadzieścia minut.
Dymkę opłukać i pokroić na kawałki. Żeberka ułożyć na półmisku, posypać dymką i udekorować całymi papryczkami chili.