Serniczek z owocami egzotycznych

0
125

Składniki:

1. 1 kg sera twarogowego
2. 1 torebka galaretki owocowej
3. Pół szklanki cukru
4. 5 jajek
5. 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
6. 1 cytryna
7. 1 puszka owoców egzotycznych w zalewie
8. Cukier puder

Wykonanie:

Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Twaróg dwa razy zmielić, a następnie połączyć z masą jajeczną, sokiem i skórką z cytryny i proszkiem budyniowym. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na dno tortownicy wyłożyć papier pergaminowy i rozsmarować na nim masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza i wstawić przygotowane ciasto sernikowe na około jedną godzinę. Wystudzić. Owoce z puszki dokładnie osączyć i ułożyć na wystudzonym serniku. Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody, wystudzić i tężejącą wyłożyć na owoce. Dobrze schłodzić. Brzegi sernika oprószyć cukrem pudrem.