Składniki:
1. 60 dag półtłustego twarogu
2. 300 ml śmietanki kremówki
3. 3 czubate łyżeczki żelatyny
4. 4 czubate łyżki cukru pudru
5. 1 puszka brzoskwiń w zalewie
6. 3 brzoskwiniowe galaretki
7. 1 tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Porządnie schłodzoną kremówkę ubijać, a gdy już będzie lekko sztywna dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ser zmielić i dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i w dalszym ciągu ubijać na puszystą masę. Namoczoną wcześniej żelatynę szybko rozpuścić w ? gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (połamaną umieścić w małym naczyniu, które wstawić do większego z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Zarówno czekoladę jak i lekko ciepłą żelatynę zmiksować z masą serową. Galaretki rozpuścić w pięciu szklankach wrzącej wody.
Do okrągłej formy wyłożyć odsączone z zalewy i pokrojone owoce i zalać galaretką. Odstawić do stężenia, a gdy stężeje rozsmarować na niej masę serową i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano zanurzyć formę na moment w gorącej wodzie i wyjąć sernik na paterę.