Sernik z galaretką

0
144

Składniki:

1. 1 gotowy jasny spód biszkoptowy
2. 1 kilogram twarogu sernikowego
3. Pół litra śmietanki kremówki
4. 10 g cukru waniliowego
5. 1 torebka truskawkowej galaretki
6. 1 kieliszek pomarańczowego likieru
7. 2 łyżki cukru pudru
8. 2 łyżki żelatyny w proszku
9. 1 tabliczka deserowej czekolady
10. 1 kilogram świeżych truskawek
11. Listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie połączyć z twarogiem i likierem.
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki przebrać, umyć i osuszyć. Połowę pokroić na połówki i posypać cukrem pudrem a następnie rozgnieść widelcem.
Tabliczkę czekolady połamać, włożyć do miseczki, miseczkę umieścić w garnku z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Wystudzić.
Rozgniecione truskawki wymieszać z połową żelatyny i 1/3 masy śmietankowo-serowej. Pozostałą masę serową wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Na dnie tortownicy położyć gotowy biszkopt a na niego wlewać na przemian obie masy śmietankowo-serowe. Wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę do stężenia. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu sernika i zalać tężejącą galaretką. Udekorować miętą.