Czekoladowy sernik

0
139

Składniki:

Na spód:

1. 10 dag herbatników oblanych czekoladą
2. 1 łyżka tartej bułki
3. 12 dag masła
4. 2 łyżki brązowego cukru

Na masę:
1. Pół kilograma miękkiego chudego twarogu
2. 2/3 szklanki brązowego cukru
3. 4 jajka
4. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
5. 1 łyżka mąki pszennej

Do dekoracji:

1. ? szklanki śmietany kremówki
2. 5 łyżek cukru
3. 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Herbatniki połamać, pokruszyć, wymieszać z bułką tartą, cukrem i masłem. Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (boki do wysokości 4 centymetrów).
Rozpuścić kawę w jednej łyżce wrzącej wody. Ser zmielić. Jajka ubić z cukrem i gdy masa będzie już jednolicie gładka dodawać partiami zmielony ser. Na koniec wsypać mąkę i wlać wystudzoną kawę. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika na około 50 minut.
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić z cukrem na sztywną masę i wyłożyć na ostudzony sernik. Po bitej śmietanie zrobić esy floresy z roztopionej i wystudzonej czekolady.