Składniki:
1. 30 dag podłużnych biszkoptów
2. Pół kilograma serka mascarpone (lub trzy razy z mielonego twarogu)
3. 4 jajka
4. 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
5. 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
6. 50 ml likieru amaretto
7. 2 łyżki ciemnego kakao
8. 3 banany
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych dwóch szklankach wody a następnie dodać likier i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, dodać ser i wymieszać łyżką. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i pozostały cukier. Delikatnie wymieszać z masą serową. Połowę biszkoptów na chwilkę zamaczać w kawie i układać w żaroodpornej formie. Banany obrać i pokroić na plasterki. Plastry bananów ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przez sitko obsypać kakao. Ułożyć następną warstwę z namoczonych biszkoptów, bananów i masy serowej. Włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać resztą kakao.