Składniki:
Na ciasto:
1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 4 łyżki cukru
3. 4 żółtka
4. 1 kostka margaryny
5. Kilka kropli aromatu waniliowego
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1. Pół kilograma twarogu sernikowego
2. Pół szklanki cukru
3. 10 g cukru waniliowego
4. 1 jajko
5. 2 łyżki rozpuszczonego masła
Do dekoracji:
1. Pół kilograma truskawek (lub innych owoców ? mogą być mrożone)
2. Tłuszcz i bułka tarta do foremki
Wykonanie:
Mąkę posiekać z tłuszczem, żółtkami, cukrem i proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Zagnieść gładkie ciasto, które następnie podzielić na dwie nierówne części. Większą (2/3 objętości) włożyć do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić schłodzonym ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić ciasto na około 20 minut.
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować. Pod sam koniec dodać letnie roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na przyrumienione ciasto a na masie rozłożyć oczyszczone owoce. Na wierzch placka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część ciasta z zamrażalnika. Piec jeszcze około 40 minut.