Składniki:
Na ciasto:
1. 4 łyżki cukru pudru
2. ? szklanki mąki pszennej
3. 12 dag masła
4. 2 jajka
5. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1. 1 kilogram sera twarogowego (trzy razy mielonego)
2. Pół litra śmietany kremówki
3. 10 dag masła
4. 6 jajek
5. 1 torebka budyniu waniliowego
6. ? szklanki cukru pudru
7. Po 5 dag: rodzynek, migdałów
8. Łyżka smażonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Tortownicę natłuścić i wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z pół szklanki cukru pudru na puszystą masę. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać ze zmielonym serem. Do żółtek powoli dodawać masę twarogową i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru pudru. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Bakalie oprószyć mąką i dodać do sernikowej masy. Wymieszać. Masę przełożyć na podpieczone kruche ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika (175 stopni) na 50 minut. Po przyrumienieniu, wierzch przykryć papierem do pieczenia. Wystudzić stopniowo (wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki).