Domowy kebab

0
158

Kebab jest ostatnio bardzo popularnym daniem, a szyldy budek z kebabami zauważyć można niemal na każdej ulicy. Uznaje się, że nie jest to danie najzdrowsze, ale można to zmienić! Przygotuj kebaba samodzielnie i ciesz się zdrowym, a co najważniejsze pysznym obiadem. Najpierw należy przygotować chlebki pita albo tortille. Można do tego użyć mąki pełnoziarnistej, co będzie lepszym rozwiązaniem dla osób dbających o linie. Kolejny etap to przygotowanie mięsa. Najchudszą wersję stworzymy wybierając pierś z kurczaka. Pokrojone kawałki mięsa przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Można również dodać pieprzu, kurkumy i papryki. Następnie trzeba smażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu. Kebab to także warzywa i sos. W tym przypadku możliwa jest dowolność. Najbardziej pasować będą ogórki, sałata czy też pomidory. Sos może być ostry, pomidorowy czy czosnkowy. Można również zmieszać kilka wersji. Do upieczonej pity lub tortilli nakładamy odpowiednią ilość składników, dodajemy sos i gotowe. W razie potrzeby, można wsadzić kebaba do pieca lub na patelnię, tak by delikatnie podgrzać całość.