Dania z bakłażana

0
158

Pysznym warzywem, które dodaje wyrazistości wielu daniom, jest bakłażan. W Polsce dostępny jest przede wszystkim w okresie letnim i wczesnojesiennym. Tradycyjnie jedzony w kuchni greckiej, może być również ciekawym składnikiem dań w polskim wydaniu. Jednym z nich jest zapiekanka z bakłażana. Należy posypać solą przekrojone bakłażany, tak aby zniknął z nich gorzki smak. Następnie wydrąża się odrobinę ze środka, tak by zrobić miejsce na farsz. Na patelni smażymy mięso mielone z sosem pomidorowym. Można dodać też inne warzywa, a także odkrojone kawałki bakłażana. Następnie nakładamy farsz na wcześniej wydrążone bakłażany i wsadzamy do pieca na około 30 minut. Pod koniec pieczenia można dodać na wierzch swój ulubiony ser, na przykład ser feta albo mozzarellę. Bakłażany są także świetnym dodatkiem do sosów czy gulaszów. Można również robić pizzę, gdzie głównym składnikiem będzie aromatyczny bakłażan. Nie ma też przeciwwskazań, aby bakłażan był częścią dania składającego się z makaronu czy kaszy.