Pysznym warzywem, które dodaje wyrazistości wielu daniom, jest bakłażan. W Polsce dostępny jest przede wszystkim w okresie letnim i wczesnojesiennym. Tradycyjnie jedzony w kuchni greckiej, może być również ciekawym składnikiem dań w polskim wydaniu. Jednym z nich jest zapiekanka z bakłażana. Należy posypać solą przekrojone bakłażany, tak aby zniknął z nich gorzki smak. Następnie wydrąża się odrobinę ze środka, tak by zrobić miejsce na farsz. Na patelni smażymy mięso mielone z sosem pomidorowym. Można dodać też inne warzywa, a także odkrojone kawałki bakłażana. Następnie nakładamy farsz na wcześniej wydrążone bakłażany i wsadzamy do pieca na około 30 minut. Pod koniec pieczenia można dodać na wierzch swój ulubiony ser, na przykład ser feta albo mozzarellę. Bakłażany są także świetnym dodatkiem do sosów czy gulaszów. Można również robić pizzę, gdzie głównym składnikiem będzie aromatyczny bakłażan. Nie ma też przeciwwskazań, aby bakłażan był częścią dania składającego się z makaronu czy kaszy.
Ostatnio czytane:
Płaszczyki damskie
Jeśli chcesz wyglądać elegancko i stylowo, załóż płaszczyk damski! Nie daj się zatracić w tłumie szarych myszkowatych - wyróżnij się wśród tłumu!
Ostatnio dodane:
Swetry rozpinane damskie
Jeśli chcesz wyglądać modnie i stylowo, nie może Ci zabraknąć swetra rozpinanego damskiego w swojej szafie! To podstawowy element garderoby dla każdej kobiety śledzącej najnowsze trendy. Pozwól sobie na odrobinę elegancji i wygody jednocześnie!
Kosze bożonarodzeniowe
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas rodzinnych spotkań w gronie najbliższych. To również pamięć o kolegach z pracy, a także bliższych i dalszych...
Psychologia dieta
Psychika ludzka korzysta na zdrowym jadłospisie. Jedzenie, choć ważne, nie zastąpi jednak optymalnego nawodnienia organizmu. O tym również mówi nauka, określana jako psychologia dieta....