Kuchnia gruzińska

0
118

Gruzja to nie tylko piękny kraj, ale także miejsce, gdzie można zjeść naprawdę aromatyczne potrawy. Panujący tam klimat sprzyja świeżym owocom i warzywom, kraj bogaty jest w wiele płodów rolnych, ponadto słynie z aromatycznych przypraw, a górskie obszary produkują niezliczone ilości różnych serów. Wszystko to wydaje się brzmieć bardzo smakowicie. Warto więc odbyć kulinarną podróż do Gruzji. Niekoniecznie trzeba jednak tam jechać, by poznać gruzińskie smaki. Równie dobrze można wybrać się do restauracji lub też spróbować odtworzyć gruzińskie przepisy u siebie w domu. Jednym z najpopularniejszych gruzińskich dań jest chaczapuri. Jest to placek z nadzieniem w środku. W podstawowej wersji nadzieniem jest ser, istnieją jednak inne warianty, na przykład z masłem i jajkiem. Warto pamiętać, że Gruzja słynie także z wyśmienitych win, które idealnie komponują się z ich tradycyjną kuchnią. Gruzińska kuchnia jest wyjątkowa, bo łączy w sobie różne wpływy, a co ciekawe, zawiera również elementy kuchni indyjskiej.