Zupy z pomidorów

0
122

Zupa pomidorowa to jedno z dań kuchni polskiej, które na stołach wielu rodzin pojawiają się bardzo często. Tradycyjnie podstawę stanowi bulion lub wywar warzywny, a za smak odpowiadają świeże pomidory albo koncentrat pomidorowy. Do zupy pomidorowej dodaje się różne przyprawy, na przykład oregano, bazylię czy pietruszkę. Zdarzają się również wersje zabielane czyli z dodatkiem śmietany. Pomidorową zwykle je się z makaronem albo ryżem, rzadko dodaje się natomiast ziemniaki. Zupa pomidorowa ma swoje odpowiedniki w innych kuchniach, zwłaszcza w kuchni włoskiej. Tam najczęściej się je zupę z pomidorów w postaci kremu. Dodatkiem jest świeża oliwa, czosnek, bazylia oraz ser, na przykład parmezan. Spożywana jest zazwyczaj ze świeżą bagietką albo z grzankami. Jest to bardzo rozgrzewające danie, idealne na jesienne dni. Pomidorowa jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie bulionu z rosołu. Kiedy nie ma się już ochoty na tradycyjny rosół, wystarczy dodać pomidory, odpowiednie przyprawy oraz makaron.