Przepis na domowe lody

0
166

Chociaż lody to wyrafinowany i znany od dawna przysmak (serwowano je już na stołach rzymskich cezarów), to jednak ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Zaskocz swoich gości podając im ten samodzielnie przygotowany deser.

Przygotuj następujące składniki (wystarczą na ok. 10 porcji): 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklankę śmietanki kremówki oraz 8 żółtek.

Żółtka należy dokładnie utrzeć z cukrem, najlepiej w rondlu z grubym dnem, który wstawiamy do innego garnka z wrzątkiem. Następnie zagotowujemy mleko i stopniowo wlewamy do garnka z żółtkami, nie przestając ubijać żółtkowej masy. Jeśli zauważymy, że masa zgęstniała, to zdejmujemy wszystko z ognia (ale dalej mieszamy, póki masa nie ostygnie). Ubijamy śmietankę i łączymy z resztą. Delikatnie przekładamy masę do naczynia, które wkładamy do zamrażarki.

Uwaga: w trakcie mrożenia lody trzeba mieszać nawet kilka razy, mniej więcej co pół godziny. Lody są gotowe po ok 3–4 godzinach. Deser z pewnością się uda, jeśli wszystkie składniki (także dodatki) będą świeże, a masa jednolita oraz puszysta. No dobrze, ale w przypadku domowych lodów nie musimy wcale ograniczać się do podstawowego, śmietankowego smaku.

Aby uzyskać lody waniliowe, trzeba do mleka, które zagotowujemy dodać laskę wanilii. Do lodów waniliowych bądź śmietankowych dodaje się także zmiksowane owoce (np. truskawki) oraz 1 łyżeczkę soku cytrynowego. Możemy też sięgnąć po owoce w syropie (np. brzoskwinie) – je również miksujemy, a do masy wlewamy kilka kropel owocowego syropu.

A może wolisz „ciemne” lody? Kakaowe uzyskasz, jeśli rozpuścisz w zimnym mleku łyżkę kakao, a po zagotowaniu wlejesz je do masy. Lody kawowe przygotujesz jeszcze prościej: do masy śmietankowej wystarczy wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Deser możemy podać w przybranych owocami lub rurkami waflowymi pucharkach, albo w tradycyjnym wafelku (obecnie w hipermarketach bez problemu kupimy specjalne wafle do lodów). Natomiast kwestia dodatków to sprawa bardzo indywidualna: rodzynki, orzechy, owoce, polewa o smaku czekoladowym lub toffi, wybrany alkohol itp. Oto np. przepis na rumowy dodatek do lodów:

4 łyżki wody, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru i 100 g ciemnego rumu. Cukier należy skropić wodą i cytrynowym sokiem. Wszystko mieszamy i trzymamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu z ognia i wystudzeniu dodajemy rum.