Kurczak w chipsowej panierce

0
113

Składniki:

1. 2 podwójne filety z piersi kurczaka
2. 2 jajka
3. 2 łyżki mąki pszennej
4. 2 papryczki chili
5. 1 ząbek czosnku
6. 2 awokado
7. 10 dag chipsów tortilla
8. 2 łyżki soku z cytryny
9. Olej
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Każdą część piersi przeciąć na połowę, lekko rozbić przez folię spożywczą i przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Chipsy drobno pokruszyć (najlepiej przejechać po nich wałkiem do ciasta), wysypać na płaski talerz; na drugi talerz nasypać maki pszennej a na trzecim rozbełtać jajko. Kotleciki najpierw panierować w mące, później w jajku i na koniec w pokruszonych chipsach. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor. Papryczki chili ponakłuwać i poukładać wokół smażących się kotletów. Smażyć razem.
Wydrążyć miąższ z awokado, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok cytrynowy i rozetrzeć. Kotlety podawać na liściach sałaty z sosem z awokado (dipem).