Efektywne gotowanie

1
353

Jakie są cechy dobrego kucharza ? Kulinaria nie są dla żółtodziobów, ale nawet najbardziej początkujący może stać się specjalistą od smażenia i gotowania. Najważniejszą kwestią jest stała praktyka. Przyrządzanie różnych potraw, a także tych samych, ale w różnych wariacjach i np. z dodatkiem rozmaitych sosów znacznie poprawia umiejętności, bo przyszły kucharz zyskuje intuicję, która nie pozwoli mu przesolić potrawy czy zbyt długo gotować jarzyn. Gotowanie to w końcu precyzyjna czynność, a jej efekty trudno odwrócić. O ile jeszcze można uratować przesoloną zupę, to rozgotowane ziemniaki czy warzywa już niezbyt. Ponadto, dobry kucharz powinien sam próbować swoje potrawy. To najprostsza rada, która pozwoli uniknąć wielu kulinarnych rozczarowań. Kucharz powinien być obdarzony dobrym wyczuciem smaku i stosować je do swojego gotowania. Tylko wtedy jest w stanie względnie szybko przyrządzić efektowne danie i elegancko je podać, aby oczarować klienta. Dlatego też powinien często praktykować gotowanie.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.