Jakie są cechy dobrego kucharza ? Kulinaria nie są dla żółtodziobów, ale nawet najbardziej początkujący może stać się specjalistą od smażenia i gotowania. Najważniejszą kwestią jest stała praktyka. Przyrządzanie różnych potraw, a także tych samych, ale w różnych wariacjach i np. z dodatkiem rozmaitych sosów znacznie poprawia umiejętności, bo przyszły kucharz zyskuje intuicję, która nie pozwoli mu przesolić potrawy czy zbyt długo gotować jarzyn. Gotowanie to w końcu precyzyjna czynność, a jej efekty trudno odwrócić. O ile jeszcze można uratować przesoloną zupę, to rozgotowane ziemniaki czy warzywa już niezbyt. Ponadto, dobry kucharz powinien sam próbować swoje potrawy. To najprostsza rada, która pozwoli uniknąć wielu kulinarnych rozczarowań. Kucharz powinien być obdarzony dobrym wyczuciem smaku i stosować je do swojego gotowania. Tylko wtedy jest w stanie względnie szybko przyrządzić efektowne danie i elegancko je podać, aby oczarować klienta. Dlatego też powinien często praktykować gotowanie.
Ostatnio czytane:
Karczma – folklor restauracja Jastrowie
Kulinarne podróże po mniej znanych polskich miejscowościach
Nastaje powoli moda na lokalne jedzenie. Po wieloletniej fascynacji kuchniami świata (zresztą równie smacznymi co nasza regionalna), coraz...
Ostatnio dodane:
Sklep wegetariański
Dieta wegetariańska w ostatnich latach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Powodów takich decyzji może być wiele. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska między innymi znacząco zmniejsza...
Odwrócona osmoza
Oczyszczanie wody, jako jednego z podstawowych składników dostępnych na naszej planecie, jest rzeczą niezwykle ważną. Woda wykorzystywana jest w prawie wszystkich dziedzinach życia oraz...
Szkło w kuchni Warszawa
Chyba nikt nie zaprzeczy, że to mieszkańcy naszej pięknej stolicy starają się być najmodniejsi. Starają się iść zgodnie z trendami nawet w takim wypadku...
Niespodobal mi sie ten wpis.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.