Cukier w nadmiernych ilościach nie może być zdrowy, niezależnie w jakiej postaci miałby występować. Powoduje próchnicę i zaburzenia trawienia, sprzyja otyłości i próchnicy… I mimo, że jest to stale powtarzane przez lekarzy i dietetyków, często ciężko nam rozstać się z taką formą słodzenia potraw i napoi. Na szczęście, na rynku istnieje wiele zdrowszych zamienników cukru, wystarczy przyjrzeć się im bliżej i wybrać odpowiedni dla siebie.
Pierwszym zamiennikiem cukru jest najpopularniejszy: nierafinowany cukier trzcinowy, pozyskiwany z łodyg trzciny. Można używać go jako środka osładzającego herbatę i kawę, nadaje się także do deserów, koktajli, wypieków i wszelkiego rodzaju konfitur. Miód do kolejny zdrowy zamiennik cukru. Powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi, a jego smak i barwa zależą od tego, z jakich roślin pochodzi nektar. Ma wiele właściwości zdrowotnych: wzmacnia odporność organizmu, obniża ciśnienie i sprawdza się jako naturalne lekarstwo podczas przeziębienia i jesiennych infekcji. Syrop klonowy, od razu kojarzony z Kanadą, świetnie sprawdzi się także jako naturalny zamiennik cukru. Jest dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych, a co najważniejsze – jest smaczny i niskokaloryczny.
Poleciłem już ten portal wszystkim znajomym.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.