Awokado

0
210

Owoce są źródłem wielu substancji odżywczych, jednak nie warto ograniczać się tylko do tradycyjnych jabłek, śliwek czy truskawek. Dobrym pomysłem jest wypróbowanie awokado. Awokado to interesujący owoc, który zastosowanie znaleźć można w każdej kuchni. Ma ono dużą ilość zdrowych tłuszczy, przez co nadaje się nie tylko do deserów, ale i do dań na słono. Awokado stosować można jako zamiennik masła czy innych tłuszczy, jedząc bezpośrednio na pieczywie. Jest też dobrym produktem do dań na ciepło, zwłaszcza sprawdzi się na śniadanie, kiedy potrzebujemy zastrzyku energii. Doskonale smakuje z jajkiem, stąd popularne jest jajko zapiekane z awokado. W wykonaniu jest to niezwykle proste. Wystarczy przeciąć awokado, wyjąć pestkę, a w jej miejsce wlać surowe jajko. Do smaku można przyprawić ulubionymi przyprawami, a następnie należy wstawić do piekarnika na około 20 minut. Awokado idealne jest również do sałatek czy naleśników, w zależności od preferencji smakowych, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.