Mniszek zadba o twoje zdrowie
Wszyscy znają żółte kwiatki mniszka lekarskiego, które na przełomie maja i czerwca zamieniają się w dmuchawce. Dlaczego ta mała i niepozorna roślinka zyskała przydomek „lekarski”? Oczywiście- ze względu na niezwykle właściwości lecznicze.
Syrop z mniszka lekarskiego to tradycyjny wyrób medycyny ludowej. charakteryzuje się działaniem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, pomaga przy bólu gardła, stosowany jest również do leczenia gardła. Ze względu na dużą zawartość cennych witamin i minerałów, stosowany jest też przy dolegliwościach żołądkowych i skórnych. Ma tez właściwości przeciwmiażdżycowe, odtruwające, a także żółciopędne. Jednocześnie przygotowanie syropu jest zaś niezwykle proste.
Pierwszym etapem jest zebranie odpowiednich kwiatów- najlepszym momentem jest maj, albowiem wtedy większość mniszków wytwarza największe, najpełniejsze kwiaty- te mają najsilniejszy wpływ na nasze zdrowie. Zbiorów dokonywać należy w słoneczny poranek lub przedpołudnie- wtedy kwiaty są najbardziej otwarte, dzięki czemu zachowają najwięcej aromatu i właściwości leczniczych. Zebrane kwiaty warto ułożyć na dużej, płaskiej jasnej powierzchni- dzięki czemu dojrzymy i będziemy w stanie usunąć owady.
Przygotowane kwiaty (około jednego litra) należy zalać zimną woda i podgrzewać przez około kwadrans. Po tym czasie odstawić napar na dobę w chłodne i zacienione miejsce. Następnie należy odcedzić wywar, do którego dodajemy sok z dwóch cytryn i kilogram cukru. Potem pozostaje jedynie gotować na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Syrop zachowuje swe drogocenne dla zdrowia właściwości przez kilka miesięcy.