Swojskie jadło Mielec

0
204

Pożyteczny chwast

Niektórzy traktują pokrzywę jako niepotrzebny chwast. I choć rzeczywiście, często rośnie dziko- to wcale nie znaczy, że jest nieproszonym gościem. Wręcz przeciwnie- ta niepozorna roślina ma szereg właściwości doskonale wpływających na zdrowie!
Pokrzywa, zwykle w postaci soku, bądź naparu z suszonych liści pomaga walczyć ze stresem, ma właściwości wzmacniające. Ze względu na właściwości moczopędne pomaga w leczeniu schorzeń układu moczowego, w tym w leczeniu kamicy nerkowej, czy artretyzmu.
Pokrzywa wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również na urodę. Powszechnie znane są dobroczynne właściwości pokrzywy- jest pomocna przy pielęgnacji skóry i włosów.
Roślinę te można również śmiało wykorzystywać jako wartościowy dodatek dla naszej diety- w tradycyjnej kuchni zachowały się przepisy na zupę z pokrzyw, bardzo często gotowaną na przednówku. Możną ja też wykorzystywać jako nadzienie do placków, czy pierogów, a nawet można odkryć przepisy na pokrzywę w cieście.
Jak i kiedy zbierać pokrzywę, by dopisywało nam zdrowie i uroda? Najistotniejsze jest, by zbierać liście zanim roślina zacznie kwitnąć- tu nie ma jednego terminu, wiec świeże liście możemy pozyskiwać od wiosny aż do jesieni. W przypadku uprawy w domu, możemy cieszyć się ich dobroczynnym wpływem przez cały rok. Ze świeżych liści możemy pozyskać sok (do nabycia również w sklepach ze zdrowa żywnością) albo wykorzystać do przygotowania naparu. Oczywiście do zaparzenia herbatki ziołowej nadają się również ususzone zbiory.