Frytki to danie, które uwielbiają wszyscy, w szczególności zaś ci najmłodsi. W restauracjach i barach lepiej ich unikać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je robić samodzielnie. Frytki mają dużo kalorii, często są też smażone na tym samym oleju, co jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak w domu można zarówno użyć świeżego tłuszczu, jak i w ogóle zmniejszyć jego ilość. Rozwiązaniem może być bowiem pieczenie frytek w piekarniku. Wystarczy je odrobinę pokropić olejem, a wyjdą chrupiące i złociste. Nie ma więc potrzeby smażenia frytek w garnku pełnym oleju. Warto robić frytki samodzielnie, to znaczy kroić ziemniaki na frytki, a nie kupować mrożone w sklepie. Te sklepowe zwykle zrobione są z masy ziemniaczanej i nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym ziemniakiem. Inną możliwością robienia frytek jest sięgnięcie po bataty. Jest to słodsza odmiana ziemniaka, która ma dużo dobrych wartości odżywczych. Dla osób na diecie pozostaje opcja frytek z innych warzyw, na przykład cukinii czy selera.
Ostatnio czytane:
Internet Airmax AirFiber Kalisz Czaszki: Rewolucja w Łączności Sieciowej
Co to jest Internet Airmax AirFiber Kalisz Czaszki?
Internet Airmax AirFiber Kalisz Czaszki to innowacyjna technologia łączności sieciowej, która wykorzystuje zaawansowane urządzenia i protokoły transmisji...
Ostatnio dodane:
Nadzory archeologiczne
Nadzory archeologiczne są niezbędne dla zachowania dziedzictwa kulturowego. Ważne jest, aby zadbać o naszą historię poprzez profesjonalne nadzory.
Czym zastąpić biały cukier w kuchni?
Cukier w nadmiernych ilościach nie może być zdrowy, niezależnie w jakiej postaci miałby występować. Powoduje próchnicę i zaburzenia trawienia, sprzyja otyłości i próchnicy... I...
Rynek wtorny nieruchomosci
Na rynku wtórnym możemy znaleźć wszelkiego rodzaju nieruchomości. Będą to mieszkania niedawno wybudowane, mieszkania w blokach z płyty z lat 70-tych, mieszkania w starych...