Domowe frytki

0
197

Frytki to danie, które uwielbiają wszyscy, w szczególności zaś ci najmłodsi. W restauracjach i barach lepiej ich unikać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je robić samodzielnie. Frytki mają dużo kalorii, często są też smażone na tym samym oleju, co jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak w domu można zarówno użyć świeżego tłuszczu, jak i w ogóle zmniejszyć jego ilość. Rozwiązaniem może być bowiem pieczenie frytek w piekarniku. Wystarczy je odrobinę pokropić olejem, a wyjdą chrupiące i złociste. Nie ma więc potrzeby smażenia frytek w garnku pełnym oleju. Warto robić frytki samodzielnie, to znaczy kroić ziemniaki na frytki, a nie kupować mrożone w sklepie. Te sklepowe zwykle zrobione są z masy ziemniaczanej i nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym ziemniakiem. Inną możliwością robienia frytek jest sięgnięcie po bataty. Jest to słodsza odmiana ziemniaka, która ma dużo dobrych wartości odżywczych. Dla osób na diecie pozostaje opcja frytek z innych warzyw, na przykład cukinii czy selera.