Cytrynówka

0
169

Przygotowywanie domowych przetworów jest przyjemnym zajęciem a jeszcze przyjemniejszym, jest ich spożywanie wspólnie ze znajomymi, których czasami obdarzamy swoimi produktami. Zrealizowanie takiego pomysłu jak cytrynówka to zajęcie szybkie i proste dające wiele radości podczas przyrządzania a następnie wspólnego degustowania. Długie jesienno – zimowe wieczory nigdy nie będą już takie same, ponieważ smaczna cytrynówka doskonale rozgrzewa i zadowala w zupełności kubki smakowe. Przepis jest łatwy, ponieważ do przygotowania cytrynówki potrzeba około 2 kg cytryn, 70 dag cukru, jeden litr wody i jeden litr spirytusu. Wyszorowane pod ciepłą wodą cytryny, obieramy dokładnie aby na owocach nie została biała skórka, ponieważ nadałaby ona goryczy a tego przecież nie chcemy. Skórki z cytryn wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy do przegryzienia się składników. Natomiast cytryny kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i pozostawiamy do wytworzenia się soku. Po pięciu dniach, wszystko zlewamy, dodajemy wodę, rozlewamy do butelek i odstawiamy, im dłużej cytrynówka będzie przegryzać się tym będzie smaczniejsza.