Coś z niczego

0
163

Czasami wystarczy mieć kilka podstawowych składników w kuchni, aby wyczarować coś dobrego do jedzenia.
W każdej kuchni powinny znaleźć się podstawowe składniki, bez których nic nie uda nam się ugotować. Jednym z takim składników jest oliwa. Bez niej trudno sobie wyobrazić kuchnię. Oliwa jest niezbędna do gotowania. Używa się je nie tylko do smażenia potraw, ale też i do zrobienia sałatki. Kolejnym składnikiem jaki warto mieć w kuchni jest cytryna. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do herbaty, ale też do przygotowania wielu potraw. Można jej użyć do dresingu, czy też skropić nią rybę, żeby była biała i smaczna. Otwierając wiele lodówek od razu widać, że jest w nich musztarda. To kolejny składnik, który przydaje się do zrobienia dresingów do sałatek, a także można go dodać do jajka i panierować taką mieszanką kotlety schabowe. Będą ostrzejsze i o bardzo wyrazistym smaku. Dobrze jest mieć w lodówce jakiś ser. Można ugotować makaron, dodać do niego starty ser, przyprawy jakiś kawałek boczku i mamy szybkie, rezerwowe danie na obiad. W kuchni nie może też nigdy zabraknąć przypraw. Do takich podstawowych można zliczyć sól, pieprz ziołowy, czy też pieprz w ziarenkach. Bez tych przypraw żadna potrawa nie będzie miała smaku. Nie uda się ugotować ziemniaków bez soli, czy też usmażyć bez niej jakiegokolwiek mięsa. Oprócz tych trzech przypraw z pewnością przyda się słodka i ostra papryka w proszku. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Warto też mieć zawsze pod ręką oregano i bazylię. Są doskonałym dodatkiem do pizzy. Wystarczy dodać do nich ketchup i mamy smaczny i szybki sos pomidorowy.