Kawa do ekspresów

0
240

W polskich sklepach możemy przebierać w kapsułkowych urządzeniach parzących kawę. Różnią się one od siebie nie tylko wyglądem i designem, ale także ceną. Zasada działania jest we wszystkich podobna: przygotowanie napoju jest proste, czyste i szybkie.
Cały sekret tych urządzeń tkwi w niepozornej aluminiowej kapsułce. To w niej zawarta jest kawa do ekspresów. Takie opakowanie chroni świeżość mielonej kawy, gdyż jest otwierane dopiero w momencie przygotowywania napoju.
W jednej kapsułce znajduje się najczęściej 5-7 gramów świeżo mielonej kawy. Duży wybór mieszanek pozwala nam jednym wciśnięciem guziczka przygotować naszą ulubioną latte, macchiato, espresso czy cappuccino smakowe.
Jednak zagorzali kawosze narzekają na jakość kawy w kapsułkach. Niekiedy ich mieszankę stanowi kawa instant z kawą mieloną. Warto więc wybierać takie kapsułki, które zawierają kawę naturalną, sprowadzaną z kraju pochodzenia np. brazylijską, kolumbijską czy etiopską.
Osoby pijące białą kawę, czyli z mlekiem, mogą wybierać pomiędzy modelami ekspresów kapsułkowych z dodatkowym pojemnikiem na mleko lub bez. W drugim przypadku skazani są na używanie kapsułek z mlekiem w proszku – często odtłuszczonym. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą wybrać białą kawę bez tego składnika.