Jedzenie w puszkach

0
179

Czy warto oszczędzać czas kosztem zdrowia?

Jesteśmy na wyjeździe, w dłuższej podróży, wracamy zmęczeni po wyczerpującej pracy, co najszybciej uda nam się zjeść w takiej sytuacji? Okazuje się, że wielu ludzi chętnie korzysta wtedy z łatwo dostępnych konserw. Czy jedzenie w puszkach jest zdrowe? Czy tak naprawdę jest dobrym pomysłem na zaoszczędzenie kilku godzin pracy? Niestety wygodna forma oraz skuteczna metoda długotrwałej konserwacji bez użycia wielu szkodliwych konserwantów to dwie z niewielu pozytywnych cech takich produktów. Najczęściej spotykane jedzenie w puszkach to przetwory owocowo – warzywne, mięsa oraz ryby. Wartość wielu produktów, które jemy każdego dnia, bardzo często zależy od ceny jaką jesteśmy w stanie zapłacić. Podobnie jest w przypadku konserw. Jeżeli kupujemy te bardzo tanie, to często nie składają się one z surowców dobrej jakości, ale pełne są różnych niezdrowych dodatków. W takich sytuacjach możemy spotkać się z dużą ilością soli i cukrów, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm, gdyż może doprowadzić do otyłości czy też wielu problemów z krążeniem. Należy wziąć pod uwagę jeszcze jedną kwestię. Czy przed otwarciem takiego produktu, sprawdzamy czy jego wieczko nie jest czasami wypukłe? To bardzo ważne, gdyż może to świadczyć o zachodzących wewnątrz procesach psucia mikrobiologicznego, co po spożyciu wywołuje bardzo niebezpieczne zatrucie, w przypadku konserw mięsnych, może być to zatrucie jadem kiełbasianym. Pamiętajmy, że jeśli raz na jakiś czas zdarzy nam się skorzystać z jedzenia w puszkach, nasze zdrowie zaraz na tym nie ucierpi, ale warto sprawdzić wtedy skład danej konserwy.