Na pewno wszyscy znacie (na przykład z „ciastkarni”, czy cukierni) takie niewielkie, słodkie babeczki w papierowych foremkach – jednak mało kto wie, że właśnie te foremki są podstawą do upieczenia takiej babeczki – zwykle w branży cukierniczej określane są one jako papilotki.
Tak więc jak już wspomniałem papilotki to bardzo ważny element pieczenia babeczki. Ich funkcja polega na zapobieganiu przyklejania się ciasta do formy. Poza tym ułatwiają one wydobycie babeczki z zagłębienia w formie, bez jej uszkodzenia. Także wbrew pozorom papilotki nie pełnią tylko i wyłącznie funkcji dekoracyjnej.
Poniżej prezentujemy Państwu przepis na wykonanie takich babeczek w papilotkach. Wszystkie składniki można dostać w supermarketach. Zwykle kupimy w nich również papilotki, ale czasem są trudno dostępne, więc można ich poszukać w internecie (są raczej bardzo tanie).
Składniki:
– 150g. mąki
– 2 jajka
-proszek do pieczenia
-150g. jogurtu
-cukier i olej oraz margaryna do pieczenia
-papilotki i specjalna blacha
Wykonanie:
Pierwsza czynność to wyrobienie ciasta. Musimy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – w naszym przypadku potrzeba nam ok 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy i ugniatamy składniki. W między czasie musimy przygotować blachę – smarujemy ją margaryną i a w otworach układamy papilotki. Teraz wlewamy ciasto w ułożone papilotki znajdujące się otworach i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Oczywiście trzeba go wcześniej rozgrzać do temperatury 200C.